Behandelinformatie

  • Over het huidbiopt

    Als niet duidelijk is wat voor huidziekte u heeft kan de huisarts een huidbiopt nemen. Bijvoorbeeld als er wordt gedacht aan huidkanker. Een huidbiopt is het weghalen van een klein stukje huid om het verder te onderzoeken.

    Behandeling

    Het huidbiopt afnemen is een kleine ingreep. De huisarts verdooft de huid met een injectie. Hierna haalt de huisarts met een soort appelboortje een stukje huid weg (ca. 3 millimeter). De huisarts verbindt dan de wond met een stukje spons en een pleister.

    Nazorg

    Laat de pleister minimaal één nacht zitten. Daarna mag u de pleister vervangen voor een gewone pleister. De huisarts stuurt het huidbiopt op voor onderzoek. U kunt na één week bellen voor de uitslag. Belt u dan op het telefonisch spreekuur (Elke werkdag 12.30-13.00u).

  • Wanneer snijdt de huisarts een huidbultje weg?

    Als een huidbultje kwaadaardig is (huidkanker) of als een bultje u klachten geeft kan de huisarts dit weg snijden. De huisarts bespreekt dit met u. De huisarts legt van tevoren uit wat u ervan kunt verwachten. Als het te moeilijk is zal de huisarts u naar de chirurg.

    Behandeling

    De huisarts verdooft de huid met een injectie. Dit kan even prikken. De rest van de behandeling is pijnloos. De huisarts snijdt rond het huidbultje en haalt het er in zijn geheel uit. Hierna hecht de huisarts de wond dicht.

    Nazorg

    U krijgt van de huisarts een instructiekaartje mee. Hierop staat waar u op moet letten en wanneer u de hechtingen moet laten verwijderen. Dit zal de assistente doen en u kunt daarvoor na het bezoek aan de huisarts direct een afspraak maken.

  • Over de talgkliercyste

    Op ons lichaam zitten talloze talgklieren. Ze houden onze huid vettig. Als een talgklier verstopt raakt kan deze opzwellen en eventueel jeuken of pijn doen. Dit noemen we dan een talgkliercyste (atheroomcyste in medisch jargon).

    Behandeling

    Als de talgkliercyste ontstoken is zal de huisarts de cyste na verdoving opensnijden. U moet dan de dagen erna de wond twee keer per dag spoelen met water. De wond gaat dan langzaam maar zeker dicht.

    Als de talgkliercyste niet ontstoken is maar wel klachten geeft zal de huisarts de talgkliercyste verwijderen. Na verdoving maakt de huisarts een snede rond de cyste zodat deze eruit “gepeld” kan worden. Dat kan soms wat lastiger zijn. Nadat de cyste eruit is sluit de huisarts de huid met hechtingen.

    Nazorg

    Bij een ontstoken talgkliercyste zult u de wond twee keer per dag moeten spoelen met water. De huisarts ziet u na enkele dagen voor controle terug.

    Bij een verwijderde talgkliercyste krijgt u van de huisarts een instructiekaartje mee. Hierop staat waar u op moet letten en wanneer u de hechtingen moet laten verwijderen. Dit zal de assistente doen en u kunt daarvoor na het bezoek aan de huisarts direct een afspraak maken.

  • Een spiraaltje

    Een spiraal kan door de huisarts geplaatst worden als voorbehoedsmiddel om niet zwanger te worden (anticonceptie). Hij kan ook geplaatst worden als u veel klachten heeft van de ongesteldheid. Er bestaan twee soorten spiraal: koperspiraal en een hormoonspiraal. Voor meer informatie over de spiralen kunt u hier klikken.

    Behandeling

    De huisarts bespreekt vooraf met u wat de behandeling inhoudt. We adviseren dat u van tevoren een pijnstiller inneemt. Het spiraaltje wordt ingebracht in de baarmoeder waar het een aantal jaar kan blijven zitten. De behandeling is niet pijnloos, echter het duurt niet lang om het spiraaltje te plaatsen. De huisarts weet dat vrouwen hier zenuwachtig voor kunnen zijn en houdt hier rekening mee.

    Nazorg

    Na het plaatsen van het spiraaltje kunt u krampende pijn in de onderbuik hebben. Dit verdwijnt na enkele uren tot een dag. Na de eerstvolgende menstruatie zal de huisarts het spiraal controleren.

  • Over de ingegroeide teennagel

    Een teennagel kan ingroeien en daardoor kan de teen pijnlijk zijn of ontstoken raken. Oorzaken van een ingegroeide teennagel zijn: te strakke/kleine schoenen of verkeerd afknippen van de nagel.

    Behandeling

    Vaak volstaat een simpele behandeling: de nagel recht afknippen en ruime schoenen dragen. Als dat onvoldoende helpt kan de arts in overleg met u besluiten een stukje van de nagel te verwijderen. Dit gebeurt door de huisarts op de praktijk.

    De behandeling gebeurt onder plaatselijke verdoving. Er wordt aan weerzijden van de teen verdoving ingespoten. Deze prikken zijn vaak pijnlijk. De verdere behandeling is pijnloos. U heeft wel gevoel in de teen, maar pijn voelt u niet.

    De arts knipt met een schaar een stukje van de nagel af en verwijdert deze. Daarna kan er eventueel fenol gebruikt worden om ervoor te zorgen dat de nagel op die plek niet meer terugkeert. De arts bespreekt dit vooraf met u.

    De teen wordt met een vetgaas verbonden. Neem uw slippers mee, want het kan zijn dat normale schoenen nu niet passen.

    Nazorg

    Laat het verband 3 dagen zitten. U mag douchen, maar houd de voet droog, bijvoorbeeld door de voet in te pakken. Na 3 dagen verwijdert u het verband. U kunt hierna eventueel een pleister over de wond doen, dit is niet persé nodig.

    Let op tekenen van ontsteking (roodheid, zwelling, toename pijn); neem in dat geval contact op met de huisarts.